Figura Clinica Logo
Έξυπνη Αναζήτηση

Επεμβατικό ή μη επεμβατικό Lifting; Ποια είναι τα θετικά και τα αρνητικά της συγκεριμένης χειρουργικής επέμβασης;

Θέλετε να γυρίσετε το ρολόι μερικά χρόνια πίσω, αλλά δεν μπορείτε να αποφασίσετε ανάμεσα στο χειρουργικό και το lifting χωρίς νυστέρι. Παρόλο που ο μόνος κατάλληλος να σας συμβουλέψει είναι ο γιατρός σας, ένα πρώτο “κρας - τεστ” θα σας λύσει τις απορίες.

Προτού συγκρίνουμε τα δύο lifting μεταξύ τους, καλό θα ήταν να τονίσουμε ότι ως χειρουργικό (ή ρυτιδοπλαστική) νοείται το lifting που απαιτεί εκτεταμένη επέμβαση, για να αφαιρεθεί το παραπανίσιο δέρμα και λίπος, ενώ το μη χειρουργικό lifting είναι μια αναίμακτη θεραπεία που επιτυγχάνεται με σύγχρονες μεθόδους, όπως είναι τα εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέος, τα νήματα PDO κ.ά.

Τα θετικά του χειρουργικού lifting

- Η τελειοποίησή του: η εξέλιξη της τεχνολογίας δε θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο τον κλάδο της πλαστικής χειρουργικής. Με άλλα λόγια, από τεχνικής πλευράς, η επέμβαση έχει τελειοποιηθεί σε τέτοιο βαθμό, που έχει κανείς τις περισσότερες πιθανότητες για ένα άριστο αποτέλεσμα.

- Η μη ανάγκη για επαναλαμβανόμενες συνεδρίες: μετά τη σύντομη ή και καθόλου νοσηλεία, οι περισσότεροι ασθενείς επιστρέφουν σπίτι τους χωρίς την βραχυπρόθεσμη ανάγκη να επαναλάβουν τη διαδικασία.

- Η διάρκεια του αποτελέσματος: είναι αναμφισβήτητο γεγονός πως το χειρουργικό lifting διαρκεί περισσότερο από οποιαδήποτε αναίμακτη ή ελάχιστα επεμβατική θεραπεία. Αν και το τελικό αποτέλεσμα είναι ορατό μετά τους πρώτους μήνες συνήθως, η ρυτιδοπλαστική διατηρεί τα αποτελέσματά της για.. δέκα χρόνια τουλάχιστον!

- Η εξάλειψη των ενοχλητικών σημαδιών του χρόνου: οι ρυτίδες λειαίνονται, οι μύες τεντώνονται και η νεανική εμφάνιση σε οποιαδήποτε ηλικία παύει να είναι ένα μακρινό σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Αντιθέτως, το περίγραμμα του προσώπου βελτιώνεται, γιατί το παραπανίσιο δέρμα ή λίπος έχει αφαιρεθεί και το χαλαρό δέρμα αποτελεί σταδιακά μακρινό παρελθόν, εφόσον το lifting με νυστέρι εξασφαλίζει μια νεανική και φυσική εμφάνιση για χρόνια.

- Ο συνδυασμός του με βλεφαροπλαστική: όταν με ένα χειρουργείο μπορείς να έχεις διπλό όφελος - να δώσεις, δηλαδή, όχι μόνο στο πρόσωπο, αλλά στα μάτια σου τα νεανικά χαρακτηριστικά του (ξεκούραστο βλέμμα χωρίς ρυτίδες, κύκλους και σακούλες) εύλογο είναι πως έχεις πετύχει το μάξιμουμ αποτέλεσμα στην ανάκτηση της χαμένης σου αυτοπεποίθησης.

Τα αρνητικά τoυ χειρουργικού lifting

- Ο χρόνος αποθεραπείας: στην αρχή, το πρόσωπο φαίνεται φουσκωμένο. Το μούδιασμα μπορεί να κρατήσει καιρό. Οι τομές ακόμα περισσότερο, αν και στο σημείο που γίνονται συνήθως δεν αποτελούν αισθητικό πρόβλημα. Βέβαια, η αλήθεια να λέγεται: με τις σημερινές σύγχρονες διαδικασίες lifting, ο χρόνος ανάρρωσης έχει μειωθεί στο ελάχιστο.

- Οι μετεγχειρητικές επιπλοκές: παρότι σπάνιες πλέον, κάποιοι ασθενείς ενδέχεται να εμφανίσουν λοίμωξη του τραύματος, αιμάτωμα, αδυναμία των μυών του προσώπου, κακή επούλωση κ.ά. Όπως με κάθε είδος χειρουργικής επέμβασης, υπάρχει πάντα ένα πολύ μικρό ποσοστό κινδύνου. Ωστόσο, οι καλά εκπαιδευμένοι και έμπειροι πλαστικοί χειρουργοί συμβάλλουν σαφέστατα, αν όχι στην εξάλειψη, στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου.

- Το κόστος: αν και η ρυτιδοπλαστική έχει γίνει πιο προσιτή με την πάροδο του χρόνου, είναι προφανές ότι κοστίζει περισσότερο από το lifting χωρίς νυστέρι.

- Δεν απευθύνεται σε όλους: καλώς ή κακώς δεν μπορούν να κάνουν lifting όλοι ανεξαιρέτως, γι’ αυτό και ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό, καθώς κι ένας προεγχειρητικός έλεγχος είναι απαραίτητες προϋποθέσεις πριν την επέμβαση.    

 

Τα θετικά του μη - χειρουργικού lifting

- Η τιμή του: από οικονομικής άποψης (και βραχυπρόθεσμα μιλώντας) συμφέρει περισσότερο από τη χειρουργική επέμβαση. Επιτυγχάνει, δηλαδή, καλύτερη σχέση κόστους - αποτελέσματος.

- Η διάρκειά της θεραπείας: εφόσον δεν υπάρχει αναισθησία ή κάποιο άλλο φάρμακο, η όλη διαδικασία του lifting χωρίς νυστέρι συνήθως δε ξεπερνάει τη μία ώρα.

- Η απουσία πόνου: ένα μη χειρουργικό lifting υπόσχεται ελάχιστη ταλαιπωρία και πόνο για τον ασθενή, καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας. Αυτό ευνοεί απίστευτα όσους τρέμουν στην ιδέα της επέμβασης, αλλά ενδιαφέρονται για ένα αναίμακτο lifting που επαναφέρει και αποκαθιστά τη νεανική όψη του δέρματος.

- Η μηδενική τάση επιπλοκών: πάντα υποβόσκει ο κίνδυνος μόλυνσης σε ένα χειρουργικό lifting ή ο φόβος για επιπλοκές από την αναισθησία. Το lifting χωρίς νυστέρι, όμως, παρακάμπτει όλους αυτούς τους κινδύνους, χαρίζοντας ψυχική ηρεμία στον επικείμενο ασθενή.

- Ο χρόνος αποθεραπείας και ανάρρωσης: είναι ελάχιστος συγκριτικά με το χειρουργικό lifting, σε σημείο που ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει την ίδια μέρα στη δουλειά του ή στις καθημερινές ασχολίες του. Με άλλα λόγια, πρόκειται για ένα lifting άρρηκτα συνδεδεμένο με τους γρήγορους ρυθμούς της ζωής του σύγρονου ανθρώπου.

- Η μετέπειτα φροντίδα: είναι ελάχιστη ως μηδαμινή και δεν υπάρχει καθόλου δυσφορία, γιατί έχουν αποφευχθεί τόσο οι μεγάλες τομές όσο και οι ιδιαιτερότητες του χειρουργείου που απαιτεί ένα χειρουργικό lifting.

- Η φυσικότητα στην εμφάνιση: όχι ότι το νυστέρι δίνει ένα ψεύτικο αποτέλεσμα, αλλά, όπως και να το κάνουμε, σε ένα μη επεμβατικό lifting, το δέρμα ούτε κόβεται, ούτε τραβιέται, αλλά παρ’ όλα αυτά, μετά το τέλος της θεραπείας, η επιδερμίδα φαίνεται νεότερη, πιο γεμάτη και πιο σφριγηλή.

Τα αρνητικά του μη χειρουργικού lifting

- Η ανάγκη για τακτικές συνεδρίες: τα ενέσιμα υλικά που χρησιμοποιούνται απορροφώνται από τον οργανισμό μετά από κάποια χρονική περίοδο, που σημαίνει ότι η τακτική επίσκεψη στο δερματολόγο ή στην κλινική υγείας επιβάλλεται για τη διατήρηση του αποτελέσματος.

- Πρόσθετες δαπάνες για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα: αν και το μη χειρουργικό lifting είναι σίγουρα οικονομικότερο από το χειρουργικό, οι πολυάριθμες συνεδρίες ισοδυναμούν με περισσότερα έξοδα, δεδομένου ότι το αποτέλεσμα του lifting χωρίς νυστέρι διαρκεί για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (συνήθως από έξι μήνες έως έναν χρόνο.) Έτσι, μακροπρόθεσμα μιλώντας, το μη χειρουργικό lifting θα μπορούσε να θεωρηθεί ακριβότερο από το επεμβατικό.

- Η μη αποτελεσματικότητά του (ανάλογα με την ηλικία του ατόμου και τις περιστάσεις): το lifting χωρίς νυστέρι μπορεί να βοηθήσει μέχρι κάποια ηλικία και μέχρι κάποιο σημείο. Από ‘κει και πέρα, μπορεί να έρθει η στιγμή που το άλμα στη χειρουργική επέμβαση να είναι απαραίτητο. Παρότι το μη επεμβατικό lifting απευθύνεται (και έχει θαυματουργά αποτελέσματα) στην πλειοψηφία των ασθενών, κάποιοι άλλοι (λόγω χαλάρωσης του δέρματος) δεν μπορούν να βοηθηθούν από την ιατρική αισθητική. Υπάρχει ένας γενικός κανόνας, όταν χρειάζεται να επιλέξει κανείς ανάμεσα σε μια μη επεμβατική θεραπεία και μια χειρουργική επέμβαση: όταν η επιδερμίδα είναι τόσο χαλαρή, που μπορείς να την πιάσεις ανεμπόδιστα με τα δυο σου δάχτυλα, το πιθανότερο είναι ότι πρέπει να αφαιρεθεί, για να δεις διαφορά. Ωστόσο, κάτι τέτοιο ισχύει συνήθως για το λαιμό, τα γόνατα και βλέφαρα.

Μοιράσου το:

Σας κοιτάμε στα μάτια ΠΡΙΝ και ΜΕΤΑ.

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.
Περισσότερα Αποδοχή